Top

Przepis na pyszne naleśniki :)

Są takie dania, które dziewczyny mogłyby jeść na okrągło. A jest to zupa pomidorowa (tutaj wrzucam mój przepis), placki ziemniaczane (klik i masz przepis), domowe frytki z piekarnika albo schaboszczaki (i jest na nie przepis, żeby były miękkie i soczyste ?), no i oczywiście naleśniki. Naleśniki na śniadanie, obiad i kolacje, do znudzenia – oczywiście mojego ?. Dobrze, że chociaż z farszem mogę zaszaleć, bo naleśniki mają smak neutralny, więc środek może być słodki albo bardziej wytrawny. Moje naleśniki są przepyszne! Wychodzą delikatne i puszyste.

 

 

 

Co nam będzie potrzebne:

  • Szklanka mleka;
  • Szklanka wody gazowanej;
  • Jedno jajko;
  • Szczypta soli;
  • Około 1 szklanka mąki, ale ja to robię na oko – dodaje tyle, żeby ciasto nie było za rzadkie, ani za gęste;
  • Łyżeczka oleju.

 

Mleko, wodę wlewamy do miski, następnie wbijamy jajko i mieszamy rózgą (trzepaczką). Następnie powoli dodajemy mąki i mieszamy. Jeśli ciasto dalej jest za rzadkie dodajemy jeszcze mąki. Ciasto na naleśniki musi spływać z rózgi, a jednocześnie zostawać na niej. Spoko nie martw się, zrobisz ciasto kilka razy i dojdziesz do perfekcji.

Na koniec dodajemy olej oraz odrobine soli, mieszamy jeszcze raz i odstawiamy ciasto na bok. Niech odpocznie przez 15-20 minut. Przygotowujemy patelnie – ja posiadam patelnie do naleśników (nie jest konieczna, ale mnie najlepiej na niej wychodzą naleśniki). Naleśniki smażymy albo na maśle klarowanym albo na odrobinie oleju.

Z tego przepisu wyjdzie nam 9-11 naleśników (zależy jakiej grubości będziemy je robić).

No to smacznego!!!

No Comments

Post a Comment