Top

Spaghetti a’la Carbonara – szybki obiad w 15 minut!

Dobra, to nie będzie przepis dla osób, które trzymają się diety. Ale jeśli możesz sobie pozwolić na mały grzeszek 😉 to polecam! Obiad – prosty w wykonaniu, smaczny i co ważne szybki! Wyżerka dla dwóch, a nawet trzech osób 🙂 Być może, to nie jest oryginalny przepis na Carbonarę, prosto z Włoch – wybacz, ale jest mega pyszne! A chyba oto w tym wszystkim chodzi 🙂

Co nam będzie potrzebne?

  1. makaron spaghetti;
  2. wędzony boczek – 6 – 8 plastrów;
  3. 200 ml śmietanki 30 proc.;
  4. dwa jajka;
  5. ser Permezan albo Grana Padano;
  6. jeden duży ząbek czosnku (ewentualnie dwa mniejsze);
  7. jedna średnia cebula;
  8. sól;
  9. pieprz;
  10. natka pietruszki.

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Ma być al dente. W międzyczasie kroimy boczek w małą kostkę i podsmażamy na patelni. Nie dodajemy żadnego oleju, boczek jest wystarczający tłusty. Czekamy aż się przyrumieni i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Chwile podsmażamy i dodajemy odcedzony makaron. Całość znowu mieszamy i podsmażamy jeszcze przez 1-2 minuty. Zdejmujemy patelnię z gazu.

W misce przygotowujemy masę z jajek, śmietanki oraz startego sera – ja całość mieszałam trzepaczką. Masę wlewamy na patelnie i mieszamy. Mieszamy do momentu aż wszystko razem się połączy, a sos zgęstnieje.

I gotowe 🙂 wykładamy na talerze, dodatkowo dla smaku możemy dodać świeżo mielony pieprz, a żeby nie było smutno posypujemy natką pietruszki.

SMACZNEGO 🙂 !

No Comments

Post a Comment