Spaghetti a’la Carbonara – szybki obiad w 15 minut!
Dobra, to nie będzie przepis dla osób, które trzymają się diety. Ale jeśli możesz sobie pozwolić na mały grzeszek 😉 to polecam! Obiad – prosty w wykonaniu, smaczny i co ważne szybki! Wyżerka dla dwóch, a nawet trzech osób 🙂 Być może, to nie jest oryginalny przepis na Carbonarę, prosto z Włoch – wybacz, ale jest mega pyszne! A chyba oto w tym wszystkim chodzi 🙂
Co nam będzie potrzebne?
- makaron spaghetti;
- wędzony boczek – 6 – 8 plastrów;
- 200 ml śmietanki 30 proc.;
- dwa jajka;
- ser Permezan albo Grana Padano;
- jeden duży ząbek czosnku (ewentualnie dwa mniejsze);
- jedna średnia cebula;
- sól;
- pieprz;
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Ma być al dente. W międzyczasie kroimy boczek w małą kostkę i podsmażamy na patelni. Nie dodajemy żadnego oleju, boczek jest wystarczający tłusty. Czekamy aż się przyrumieni i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Chwile podsmażamy i dodajemy odcedzony makaron. Całość znowu mieszamy i podsmażamy jeszcze przez 1-2 minuty. Zdejmujemy patelnię z gazu.
W misce przygotowujemy masę z jajek, śmietanki oraz startego sera – ja całość mieszałam trzepaczką. Masę wlewamy na patelnie i mieszamy. Mieszamy do momentu aż wszystko razem się połączy, a sos zgęstnieje.
I gotowe 🙂 wykładamy na talerze, dodatkowo dla smaku możemy dodać świeżo mielony pieprz, a żeby nie było smutno posypujemy natką pietruszki.