Danie jednogarnkowe: Leczo
Uwielbiam obiady jednogarnkowe. To nie tylko oszczędność czasu, ale również użytych garnków, które później trzeba myć (w ramach przypomnienia, tak nie mam zmywarki i chyba jeszcze długo do nas nie zawita ?). Poza tym w naszym przypadku zwykle takie potrawy jednogarnkowe spokojnie starczają na kilka dni! Poniżej znajdziecie właśnie taki przepis. Leczo jest proste w przygotowaniu i baaardzo smaczne? Jakie składniki są potrzebne?
Składniki:
- Kiełbasa – ja używam kiełbasy z piersi kurczaka Morliny – jedno opakowanie
- 3 papryki – najlepiej różnokolorowe
- 1 średnia cukinia
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 750 ml przecieru pomidorowego
- 2 torebki ryżu – mam głodomory w domu, ale tak naprawdę to jeszcze spokojnie wystarcza na drugi dzień
- Sól, pieprz
- Papryka słodka (przyprawa)
- Papryka wędzona (przyprawa)
Gotowanie czas start
Zaczynamy od podsmażenia w garnku cebuli drobno pokrojonej w kostkę, z czosnkiem na odrobinie oliwy. Następnie dokładamy kiełbaskę (również pokrojoną w kostkę). Podsmażamy wszystko razem.
Później dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażamy aż zrobi się al dente. Starajmy się, aby warzywa były pokrojone w podobna kostkę. Później dodajemy bakłażan i po kilku minutach cukinię.
Mieszamy i jeszcze kilka minut dusimy. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i pod lekkim przykryciem wszystko razem dusimy około 15-20 minut. W tym czasie wstawiamy garnek z wodą na ryż i gotujemy według sugestii podanych na opakowaniu. Wiem, wiem zużywamy drugi garnek, ale ja wolę ugotować ryż w osobnym naczyniu. Jeśli nie ma to dla nas znaczenia wsypujemy ryż prosto do garnka z leczem (w momencie gdy przecier zacznie bulgotać). Pamiętajmy, że ryż pęcznieje więc z ilością nie przesadzajmy.
Na koniec do leczą dodajemy pieprz, sól, paprykę słodką, odrobinę wędzonej papryki. Mieszamy dosłownie chwilkę, podgrzewamy i nasze danie można podawać. Moim urwiskom baaaardzo smakuje!