Top

Danie jednogarnkowe: Leczo

Uwielbiam obiady jednogarnkowe. To nie tylko oszczędność czasu, ale również użytych garnków, które później trzeba myć (w ramach przypomnienia, tak nie mam zmywarki i chyba jeszcze długo do nas nie zawita ?). Poza tym w naszym przypadku zwykle takie potrawy jednogarnkowe spokojnie starczają na kilka dni! Poniżej znajdziecie właśnie taki przepis. Leczo jest proste w przygotowaniu i baaardzo smaczne? Jakie składniki są potrzebne?

 

 

Składniki:

 

 

  • Kiełbasa – ja używam kiełbasy z piersi kurczaka Morliny – jedno opakowanie
  • 3 papryki – najlepiej różnokolorowe
  • 1 średnia cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 750 ml przecieru pomidorowego
  • 2 torebki ryżu – mam głodomory w domu, ale tak naprawdę to jeszcze spokojnie wystarcza na drugi dzień
  • Sól, pieprz
  • Papryka słodka (przyprawa)
  • Papryka wędzona (przyprawa)

 

 

 

 

Gotowanie czas start

 

 

Zaczynamy od podsmażenia w garnku cebuli drobno pokrojonej w kostkę, z czosnkiem na odrobinie oliwy. Następnie dokładamy kiełbaskę (również pokrojoną w kostkę). Podsmażamy wszystko razem.

 

 

 

 

Później dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażamy aż zrobi się al dente. Starajmy się, aby warzywa były pokrojone w podobna kostkę. Później dodajemy bakłażan i po kilku minutach cukinię.

 

 

 

 

Mieszamy i jeszcze kilka minut dusimy. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i pod lekkim przykryciem wszystko razem dusimy około 15-20 minut. W tym czasie wstawiamy garnek z wodą na ryż i gotujemy według sugestii podanych na opakowaniu. Wiem, wiem zużywamy drugi garnek, ale ja wolę ugotować ryż w osobnym naczyniu. Jeśli nie ma to dla nas znaczenia wsypujemy ryż prosto do garnka z leczem (w momencie gdy przecier zacznie bulgotać). Pamiętajmy, że ryż pęcznieje więc z ilością nie przesadzajmy.

 

 

 

 

Na koniec do leczą dodajemy pieprz, sól, paprykę słodką, odrobinę wędzonej papryki. Mieszamy dosłownie chwilkę, podgrzewamy i nasze danie można podawać. Moim urwiskom baaaardzo smakuje!

No Comments

Post a Comment