Top

Kruche domowe ciasteczka – wersja mocno „nie fit”

Ten przepis dostałam od mojej Teściowej! No dobra, nie jest to wersja fit ciasteczek, a wręcz bomba kaloryczna?, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na trochę przyjemności. A do kawusi, uwierzcie mi, smakują idealnie ?!

Co nam będzie potrzebne?

  • 1 mały słoik majonezu (200 ml) – używam kieleckiego
  • pół kostki masła (dodaje coś około 3/4 kostki)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (sodę należy skropić octem – dosłownie kilka kropelek)

 

 

Przygotowanie:

Do mąki dodajemy całe jajko, roztopione masło oraz pozostałe składniki. Wszystko należy połączyć w jednolitą masę. Tutaj nie używamy miksera, wystarczą nasze ręce :). Uwaga! Może się tak zdarzyć, że ciasto nie będzie chciało się połączyć, wtedy należy dodać łyżkę śmietany i wymieszać. Jeśli dalej nie będzie łączyć się to dodajemy jeszcze jedną łyżkę.

Przygotowane ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 15-20 minut. Schłodzone ciasto przepuszczamy przez ręczną maszynkę do mielenia mięsa z nakładką do ciastek. Ciastka kładziemy na blasze wyłożonej folią aluminiową (nie smaruje tłuszczem). Piecze się je krótko, tak naprawdę na oko (piekarnik nagrzany do 180 stopni). Gdy ciastka ostygną możemy je polukrować, ale równie dobrze smakują bez dodatków 🙂

SMACZNEGO!

No Comments

Post a Comment