Top

Domowe kotlety mielone

Kiedy w domu brak pomysłów na obiad, zwykle pytam Zuzi czy Taty, na co mają smak. Robimy wtedy na przykład domowego schaboszczaka (tutaj przepis) albo placki ziemniaczane (tutaj przepis). Tym razem na prośbę Zuzi będą kotlety mielone. Jak zawsze palce lizać ?

 

 

Co nam będzie potrzebne?

 

 

– 0,5 kg mięsa mielonego – my robimy z indyka
– Jedna czerstwa kajzerka
– Mleko
– Jedno jajko
– Dwa średnie ząbki czosnku
– Majeranek
– Sól, pieprz
– Łyżka przegotowanej, zimnej wody
– Tarta bułka do obtaczania kotletów
– Olej do smażenia

 

 

Przygotowanie

 

 

Czerstwą bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 10 minut. W tym czasie zabieramy się za przygotowanie mięsa. W wysokiej misce wrzucamy mięso, jajko, sprasowany czosnek, łyżkę majeranku (choć powiem szczerze, że robię to na oko), sól oraz pieprz, a na koniec odciśniętą bułkę i łyżkę wody. Mięso dokładnie wyrabiamy ręką przez dobre kilka minut, aż wszystkie składniki dokładnie wymieszają się.

 

 

Przygotowujemy patelnie, nalewamy oleju i czekamy aż się rozgrzeje. W tym czasie formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. U nas była to bułka tarta z lnem mielonym. Kotlety kładziemy na mocno rozgrzanym oleju (jeśli olej będzie źle rozgrzany, kotlety wchłoną tłuszcz) i smażymy z każdej strony na rumiano.

 

 

Do tego polecamy kasze orkiszową i mizerię albo buraczki.

 

 

PYCHOTKA!

No Comments

Post a Comment