Top

Ogórki małosolne – banalnie prosty przepis

W końcu nadszedł ten dzień, kiedy w naszym domu pojawiły się domowe ogórki małosolne 🙂 Przyrządzenie ogórków jest banalnie proste i nawet mój mąż, który jest antytalenciem do gotowania – spokojnie by sobie poradził z ich przygotowaniem. Wiadomo, zawsze można pójść na łatwiznę i kupić już gotowe ogórki małosolne, ale po pierwsze, są one dużo droższe niż te przyrządzone w domu, a po drugie, nigdy nie wiemy co zostało wykorzystane do ich zrobienia. No to zaczynajmy – spędzimy w kuchni zaledwie kilka minut 🙂

 

Potrzebne składniki:

 

– 1 kg małych i jędrnych ogórków
– 1,5 łyżki soli
– 1 litr przegotowanej wody
– główka czosnku
– kawałek korzenia chrzanu
– kwiat kopru wraz z łodygą
– słój z przykrywką

 

Przygotowanie:

 

Zaczynamy od dokładnego umycia ogórków i ułożenia ich ciasno w dużym słoju. Pomiędzy ogórkami starajmy się wrzucić koper, czosnek oraz chrzan. Następnie zalewamy ogórki ciepłą wodą wymieszaną z solą (nie wrzątkiem!). Słoik przykrywamy pokrywką i odstawiamy w ciepłe miejsce, gdzie nie będą wystawione bezpośrednio na słońce. Ogórki będą gotowe do spożycia już po dwóch dniach. Pamiętajmy, że nie wolno zjadać na raz wszystkich ogórków. Grozi to poważnym bólem brzucha, co doświadczalnie zostało udowodnione przez moje męża 😉

 

Smacznego Kochani 🙂

No Comments

Post a Comment