Top

Jeże z masy solnej – jak zrobić?

Dzień Jeża – 10 listopada. Z tej okazji postanowiłyśmy zrobić jeże z masy solnej. Co nam będzie potrzebne do ich wykonania?

  • sól;
  • mąka pszenna,
  • woda,
  • makaron
  • farby, pędzelki oraz pojemnik na wodę.

Zrobienie masy solnej jest banalnie proste! W przypadku soli i mąki, stosujemy proporcje 1:1. Także na jedną szklankę mąki, potrzebujemy jedną szklankę soli. Co do wody, tu stosuje zasadę tyle ile potrzeba, czyli tak, aby powstała zbita masa (maksymalnie pół szklanki wody). Wodę wlewam stopniowo, by dokładnie wymieszać całą masę. I to tyle! Przechodzimy do wykonania figurek, w naszym przypadku są to jeże 🙂

Robimy jedną dużą kulkę, nieco ją spłaszczamy – to jest tułów. Następnie trzy mniejsze kulki – na oczka i nos. Na koniec kolce jeża, robimy je z makaronu. Wykorzystałyśmy do tego makaron do spaghetti, ale może być makaron typu penne albo fusilli.

Czas na wypiek. Ustawiamy piekarnik na 70 stopni i pieczemy około godziny.

Ostatni etap to ozdabianie. Gdy masa solna wystygnie można zacząć malować. I proszę, tak oto prezentują się jeże Zuzi i Gabrysi.

Polecamy!!! Naprawdę super zabawa dla dzieci, nie tylko przy robieniu masy solnej, ale i później. Pamiętajcie, że masa solna jest na tyle uniwersalna, że można z niej ulepić dosłownie wszystko ☺️

No Comments

Post a Comment