Top

Przepis na lizaki jabłkowe

Za chwileczkę poznacie prosty przepis na bardzo efektowne lizaki. To co? Do dzieła!!!

 

 

Czego potrzebujemy!

 

 

– jabłka – kupiłam 9 sztuk – ligol (wyszło 27 lizaków)

 

– sok z cytryny

 

– 3 tabliczki czekolady

 

– 2 łyżeczki oleju kokosowego

 

– drewniane patyczki do lodów

 

– róże posypki, precelki – czyli wszystko to, czym chcemy udekorować lizaki

 

– celofan

 

– wstążka

 

 

Zaczynamy!

 

 

 

 

Myjemy jabłka i kroimy na grubsze plastry.  W niektórych plastrach znajdziemy gniazda i pestki. Ja gniazd nie usuwałam, ale pestki starałam się wszystkie wyjąć.

 

 

 

 

Za pomocą noża nacinamy od dołu każdy plaster, tak by udało się włożyć patyczek. Następnie w każdą wykonaną dziurkę, wkładamy patyczek. Plastry jabłek smarujemy delikatnie sokiem z cytryny, dzięki czemu jabłko nie będzie robić się brązowe.

 

 

 

 

Teraz zaczynamy szykowanie polewy. Roztapiamy czekoladę z olejem kokosowym (ewentualnie możemy skorzystać z gotowej polewy, którą wystarczy rozpuścić w cieplej wodzie). Przelewamy masę do głębszego talerza i zaczynamy obtaczanie plastrów.

 

 

 

 

W międzyczasie każdy lizak ozdabiamy tak jak chcemy – ja użyłam precelków i ozdób cukrowych.

 

 

 

 

Następnie wkładamy lizaki do lodówki na około 30 minut. Potem już pozostaje je ładnie zapakować. Myślę, że każdy kto dostanie taki przysmak, niezależnie od wieku 😉, będzie zachwycony!

 

 

 

No Comments

Post a Comment