Top

Przepis na lizaki jabłkowe

Za chwileczkę poznacie prosty przepis na bardzo efektowne lizaki. To co? Do dzieła!!!

 

 

Czego potrzebujemy!

 

 

– jabłka – kupiłam 9 sztuk – ligol (wyszło 27 lizaków)

 

– sok z cytryny

 

– 3 tabliczki czekolady

 

– 2 łyżeczki oleju kokosowego

 

– drewniane patyczki do lodów

 

– róże posypki, precelki – czyli wszystko to, czym chcemy udekorować lizaki

 

– celofan

 

– wstążka

 

 

Zaczynamy!

 

 

 

 

Myjemy jabłka i kroimy na grubsze plastry.  W niektórych plastrach znajdziemy gniazda i pestki. Ja gniazd nie usuwałam, ale pestki starałam się wszystkie wyjąć.

 

 

 

 

Za pomocą noża nacinamy od dołu każdy plaster, tak by udało się włożyć patyczek. Następnie w każdą wykonaną dziurkę, wkładamy patyczek. Plastry jabłek smarujemy delikatnie sokiem z cytryny, dzięki czemu jabłko nie będzie robić się brązowe.

 

 

 

 

Teraz zaczynamy szykowanie polewy. Roztapiamy czekoladę z olejem kokosowym (ewentualnie możemy skorzystać z gotowej polewy, którą wystarczy rozpuścić w cieplej wodzie). Przelewamy masę do głębszego talerza i zaczynamy obtaczanie plastrów.

 

 

 

 

W międzyczasie każdy lizak ozdabiamy tak jak chcemy – ja użyłam precelków i ozdób cukrowych.

 

 

 

 

Następnie wkładamy lizaki do lodówki na około 30 minut. Potem już pozostaje je ładnie zapakować. Myślę, że każdy kto dostanie taki przysmak, niezależnie od wieku ?, będzie zachwycony!

 

 

 

No Comments

Post a Comment