Przepis na lizaki jabłkowe
Za chwileczkę poznacie prosty przepis na bardzo efektowne lizaki. To co? Do dzieła!!!
Czego potrzebujemy!
– jabłka – kupiłam 9 sztuk – ligol (wyszło 27 lizaków)
– sok z cytryny
– 3 tabliczki czekolady
– 2 łyżeczki oleju kokosowego
– drewniane patyczki do lodów
– róże posypki, precelki – czyli wszystko to, czym chcemy udekorować lizaki
– celofan
– wstążka
Zaczynamy!
Myjemy jabłka i kroimy na grubsze plastry. W niektórych plastrach znajdziemy gniazda i pestki. Ja gniazd nie usuwałam, ale pestki starałam się wszystkie wyjąć.
Za pomocą noża nacinamy od dołu każdy plaster, tak by udało się włożyć patyczek. Następnie w każdą wykonaną dziurkę, wkładamy patyczek. Plastry jabłek smarujemy delikatnie sokiem z cytryny, dzięki czemu jabłko nie będzie robić się brązowe.
Teraz zaczynamy szykowanie polewy. Roztapiamy czekoladę z olejem kokosowym (ewentualnie możemy skorzystać z gotowej polewy, którą wystarczy rozpuścić w cieplej wodzie). Przelewamy masę do głębszego talerza i zaczynamy obtaczanie plastrów.
W międzyczasie każdy lizak ozdabiamy tak jak chcemy – ja użyłam precelków i ozdób cukrowych.
Następnie wkładamy lizaki do lodówki na około 30 minut. Potem już pozostaje je ładnie zapakować. Myślę, że każdy kto dostanie taki przysmak, niezależnie od wieku ?, będzie zachwycony!