Pieczone ziemniaki z gzikiem – przepis
Uwielbiam kombinować w kuchni, łączyć przeróżne przyprawy, które nie zawsze do siebie pasują, przygotowywać nieoczywiste rzeczy i potem sprawdzać, co z tego wyjdzie. No dobra, przyznaje, nie zawsze takie szaleństwo się udaje, ale kto nie próbuje ten gapa ? niestety moje dziewczyny, za miksturami na talerzu nie przepadają, lubią proste, tradycyjne potrawy. A ja… obecnie mniej już kombinuje, choć czasami, gdy zatęsknię za takim gotowaniem, to robię coś dla mnie i dla mojego R. Dziś wcale w kuchni nie zaszalałam, ale zrobiłam coś pysznego, prostego, a zarazem coś, co może zrobić KAŻDY, nawet jak na gotowaniu totalnie się nie zna. No to zaczynamy!
Co nam będzie potrzebne? Porcja dla dwóch osób?
- Dwa ziemniaki – mniej więcej podobnej wielkości;
- Półtłusty ser biały około 200 g;
- Gęsty kefir;
- Szczypiorek;
- Jeden ząbek czosnku;
- Sól, pieprz;
- Olej.
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. W tym czasie, gdy piekarnik rozgrzewa się, dokładnie myjemy ziemniaki, ale nie obieramy! Osuszamy i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy odrobiną oleju i wkładamy do piekarnika na około 1 godzinę. Od czasu do czasu zaglądajmy do ziemniaków i przewracajmy je, dzięki czemu skórka będzie chrupiąca z każdej strony.
Teraz zabieramy się za farsz. Do miski przekładamy twaróg i rozgniatamy go widelcem, dodajemy drobno posiekany szczypiorek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko razem mieszamy i dodajemy kefir, ile? Tyle ile uznamy za stosowne, na koniec sól i pieprz do smaku. Na koniec jeszcze raz mieszamy. Farsz gotowy teraz pozostaje czekać na ziemniaki.
Gdy ziemniaki już się upieką, wyjmujemy je, dzielimy na pół. A na każdej połówce kładziemy farsz z białego sera. Pieczone ziemniaki z gzikiem gotowe! Teraz można się zajadać ? prosto, smacznie i do tego bardzo sycące danie!